Taalblokken & Rekenblokken

De nieuwe digitale leeromgeving voor het MBO

Voor Taalblokken & Rekenblokken van Malmberg ontwierpen wij de nieuwe standaard voor digitale leeromgevingen op het MBO. Studenten kunnen zowel klassikaal als individueel hun opgaven maken, ieder op het niveau dat hij of zij nodig heeft om ideaal voorbereid te zijn voor het examen. Ieder op zijn eigen tempo. Docenten houden vooral het overzicht en krijgen daarnaast inzicht in de voortgang van de studenten.

Meer weten over dit project?
Mail Jasper

Eén platform voor taal en rekenen

Waar voorheen Taalblokken & Rekenblokken een naam deelden maar verder weinig overeenkomsten kenden, is dat vanaf nu totaal anders. Eén platform zowel voor taal als voor rekenen. Eén herkenbaar dashboard, één gestructureerd lesoverzicht en één oefentool. Wel zo prettig voor de student.

Een nieuwe frisse look en feel

Met het samenvoegen van de methodes is ook de look en feel gelijk getrokken. Wij hebben folio en online op elkaar afgestemd met als resultaat een voornamelijk lichte interface verrijkt met diepe kleuren afhankelijk van het vak waar de student mee bezig is. Dit aangevuld met infographics, frisse blauwe interface elementen en een gele kleur voor actieve onderdelen geeft het geheel een vrolijk, schools maar serieus gevoel.

Eenvoud als uitgangspunt

Opgaven maken is vaak al moeilijk genoeg. Wij ontwierpen een platform dat het leren centraal stelt, en de rest zoveel mogelijk naar de achtergrond verplaatst. Maar ook buiten de nieuwe leermethode om straalt de eenvoud van het platform af. Door de lesprogramma’s als een metrolijn vorm te geven weten studenten altijd hoe ze er voor staan en welke oefeningen ze moeten gaan maken.

Metrolijn

Binnen het platform speelt het lesoverzicht een centrale rol. Dit is voor de student, per leeronderdeel, het vertrekpunt naar de lessen. Het lesoverzicht bevat alleen de lessen die voor de student van toepassing zijn. Lessen die hij al beheerst worden uit zijn leerroute gehaald. Om studenten een stevige houvast te geven hebben wij de leerlijn als een metrolijn vormgegeven. De student gaat zo van station naar station totdat hij bij het eindpunt terecht komt.

Splitsing in niveau

Boven je metrolijn wordt direct onderscheid gemaakt in leerniveau. Ook heb je als student in één oogopslag een gevoel hoe ver je gevorderd bent in het beheersen van het hoogste niveau.

Lesresultaten in sterren

Om de student direct het gevoel te geven of hij klaar is voor een toets worden zijn resultaten getoond in de vorm van sterren.

Direct zien waar je mee aan de slag kan

We willen zo veel als mogelijk verwarring bij studenten voorkomen. Eigenlijk willen we vooral dat ze direct met de lessen aan de slag gaan. Daarom benadrukken we de les die voor hem klaar staat.

Motiverend voor studenten

Cijfers kunnen confronterend en daarom demotiverend zijn. Door speelse en herkenbare elementen toe te voegen voelt het oefenen al een stuk minder als een beoordeling.

Persoonlijk & herkenbaar

Methodes zijn vaak erg technisch en afstandelijk. Dit is niet de setting die je op een school zou willen. We hebben het platform daarom zo persoonlijk mogelijk gemaakt. Elke student heeft een eigen profielfoto. Bij het vak waar de student mee bezig is, staat ook de foto van de docent. Zo is het niet het afstandelijke systeem dat tegen de student praat, maar de docent die de student wekelijks ziet.

Vrijheid & ruimte

Een nieuwe leeromgeving klinkt voor veel docenten vooral als weer iets nieuws dat ze onder de knie moeten krijgen. Dus nog meer werk. Wat wij tot een van de speerpunten hebben gemaakt is juist het ontlasten van de docent. Door de voortgang van de gehele klas in één overzicht te tonen en het direct klassikaal kunnen inplannen van een toets wordt er werk van de docent weggenomen. Dit zijn slechts enkele van dit soort ontlastende functionaliteiten.

Om erachter komen wat de doelgroep wil kun je ze het beste betrekken in het ontwerpproces.

Oefenen zoals het zou moeten

Opgaven maken zou niet onnodig ingewikkeld moeten zijn, dus hebben we ons ook hier gericht op het creëren van een optimale gebruikerservaring. Wij ontwierpen binnen de leeromgeving een oefentool die de studenten klaarstoomt voor het examen en de nodige extra functionaliteiten bevat.

Teksthulp

Ruim 50% van de MBO studenten beschikt niet over voldoende taalvaardigheid of heeft dyslexie. Vandaar dat de teksthulptools een belangrijk onderdeel vormen binnen het nieuwe Taalblokken & Rekenblokken. Slimme tools zoals het vergroten van het lettertype of de regelafstand. Een gele achtergrondkleur die meer contrast geeft. Een leesliniaal die de student begeleidt om niet verdwaald te raken tussen de regels. En zelfs het voorlezen van teksten. Alles om de stof zo goed mogelijk in het hoofd van de student te krijgen.

Rekentools

Binnen Rekenblokken speelt taalzwakheid een veel mindere rol. Maar zonder de rekenhulpmiddelen is het systeem natuurlijk niet compleet. Een geodriehoek om graden op te meten, een liniaal voor de afstanden en een rekenmachine om berekeningen uit te voeren. De student kan ze allemaal op het oefencanvas slepen om direct de vragen te maken.

Begrippenlijst

Wat betekende dat ene woord nou ook alweer? Voordat studenten gaan googlen, op zoek naar een begrip, willen we ze een hoofdstuk specifieke begrippenlijst aanbieden. Zo is de focus niet van het platform af en kan het begrip, in begrijpbare taal voor de student, worden toegelicht.

Alles over de les

Op het moment dat een student een les heeft afgerond, ziet hij in een uitgebreid overzicht precies hoe hij de les heeft gemaakt. Enorm handig om bij het voorbereiden van een toets te kijken welke vragen hem goed afgaan en welke vragen hij nog lastig vindt. Het overzicht vertelt de student, ook tijdens de les, of hij er goed voor staat. Niet goed? Dan adviseren we dat hij de theorie nog beter moet doornemen.

Vier methodes, één oefening

Eén oefen layout voor zowel Nederlands, Engels, Duits en Rekenen. De functionaliteiten en look and feel zijn uiteraard wel op de methode afgestemd.

Agile proces

Als ontwerpers geloven wij er in dat wij ons in eindgebruikers dienen te verplaatsen. Zeker in dit geval, waarbij de doelgroep bestaat uit kritische studenten en docenten, is continue toetsing essentieel. Daarnaast hebben we de didactische kennis van Malmberg nodig om de complexiteit van de lesmethoden goed te kunnen doorgronden. Daarom zijn wij dit project aangegaan volgens een iteratieve agile projectmethodiek. Agile betekent letterlijk vertaald wendbaar. En dat zijn we ook. In dialoog met de klant scherpen we continu ons ontwerp aan, op zoek naar de ideale oplossing. Vervolgens toetsen wij deze in gebruikersonderzoeken met zowel studenten als docenten. Op deze manier weten we zeker dat wat wij ontwerpen ook écht hetgeen is wat de eindgebruikers nodig hebben.

Niet één grote big bang

In plaats van één hele grote stap liever meerdere kleine stappen. We werken toe naar een zogeheten Minimal Viable Product, dat we vervolgens weer aan de werkelijkheid toetsen. Na lancering voor het grote publiek stopt het traject uiteraard niet. Dit is namelijk hét moment om te testen hoe het platform in gebruik wordt genomen en bij te sturen waar nodig. Een innovatieteam op locatie stuurt hierop en bouwt het product daarnaast verder uit naar de wensen en behoeften van de klant. In dit proces wordt het product continue en in fases geoptimaliseerd en gereleased.

Van droom tot realisatie. Op locatie, samen met techniek en de klant.

Het resultaat

Digitaal leren was nog nooit zo uitgebreid. Wij ontwierpen een moderne, motiverende, persoonlijke en uitgebreide leeromgeving die uitblinkt in zijn eenvoud. We zijn trots dat we hiervoor de nieuwe standaard voor digitaal leren op het MBO hebben mogen neer zetten.

4

Lesmethoden

736

Lessen

27

Vraagtypes


samen met

Meer weten over dit project?
Mail Jasper


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari